Има проблем с прокуратурата в България, включително с монопола върху разследванията.

...
Има проблем с прокуратурата в България, включително с монопола върху разследванията.
Коментари Харесай

Евродепутатите от LIBE не получили достатъчно отговори от Гешев

Има проблем с прокуратурата в България, в това число с монопола върху следствията. А методът, по който се водят следствията и структурата на държавното обвиняване основават риск от безотговорност. Това сподели нидерландският евродепутат от Комисията за цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE) София ин`т Велд на конференцията, с която завърши двудневно посещаване на делегатите от LIBE у нас. По време на визитата си членовете на комисията се срещнаха с президента Румен Радев, премиера Стефан Янев и основния прокурор Иван Гешев.

" Корупцията и свободата на медиите за нас са извънредно значими проблеми, които слагаме преди всичко след визитата си в България и срещите, които организирахме. Това не са проблеми единствено в България, само че ни се коства, че тук има прекомерно доста безотговорност във връзка случите на корупция. Тя е отрова, която разяжда обществото ", сподели София ин`т Велд, 

По-рано денем от LIBE се срещнаха с основния прокурор Иван Гешев, само че се оказа, че останали разочаровани, защото не получили достатъчно отговори: " Не мисля, че получихме всички отговори, които търсихме. Голяма част от въпросите, които зададохме бяха свързани с инерцията и неналичието на интензивност във връзка със стартирани следствията ", уточни нидерландският евродепутатът. " Зададохме въпрос за съответен случай - за фотографията от спалнята на предходния министър председател. Но основният прокурор не знае на каква фаза е следствието, а това не е обикновено ", добави тя.

Понякога въобще не се води следствие за корупция, а когато има следствие - то не води до нищо, което е неприятен сигнал за българските жители. Дискриминацията, неравенството, изключването също са огромен проблем - малцинствени групи като ромите, езиковите малцинства, хора от ЛГБТИ общността, установи делегацията. Обсъден е и въпросът за домашното принуждение над дамите. Евродепутатите упорстват за национално законодателство за протекция на дамите. 

" Нашата роля е да подкрепим процеса на промени и нашето внимание ще бъде ориентирано натам. Важно е да предадем обръщение към българския народ - Европа е тук, гледа, слуша и ви поддържа ", посочи София ин`т Велд. И добави, че това не е еднократно посещаване, а дълготраен ангажимент.

На конференцията участваха Елена Йончева от групата на социалистите и демократите и Сергей Лагодински от групата на зелените. На останалите депутати се е наложило да си тръгнат по-рано. Това е първо посещаване на членове на Комисията по цивилен свободи в България. Освен с висши държавни и държавни чиновници, те се срещнаха и с разнообразни цивилен организации.

Преди конференцията от прокуратурата пуснаха прессъобщение, съгласно което основният прокурор Иван Гешев разискал с евродепутатите от LIBE върховенството на закона, битката с корупцията и проведената престъпност. А от държавното обвинение уверили евродепутатите в готовността си за продължение на двустранния разговор и за даване спомагателна информация по въпросите, свързани с правовия ред в България.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР